21 Ocak 2016 Perşembe

Yoksa Siz Hala Noterlik Belgenizi Almadınız Mı?

Başlığı okuyunca gazete ya da dergiden bahsediyormuşum gibi gelebilir ama hukuk fakültesinden mezun olup avukatlık ruhsatnamenizi aldıysanız hiç zaman kaybetmeden yapmanız gereken şey noterlik belgesi için başvuruda bulunmak. Okul bittikten sonra çok farklı hedefleriniz olabilir ancak fazla belge göz çıkarmaz :)

Normalde noter olabilmek için yapmanız gereken bir noterlik stajı var ama ben yakın zamanda bu stajı yapan duymadım. Çünkü avukatlık veya hakimlik-savcılık stajı bu stajın yerine geçiyor. O kadar çok hukuk fakültesi mezunu var ki bu kadar iş imkanları giderek azalıyor. Noterlik belgesi için başvurduğunuzda sizi üzmeden belgenizi hemencik veriyorlar. Tabiki önemli olan belge değil belgede yer alan sıra numarası. Her sene belli aralıklardaki belge numarasına sahip olanlar noterlik tercihi yapabiliyor. Geçen gün arkadaş ortamında bahsi geçmişti; 2016 yılında noterlik belgesi alan birisine 35 sene sonra sıra geliyormuş. Gerçekten komik. Ama burası Türkiye, neyin ne zaman işe yarayacağı nasıl değişeceği belli olmaz.
Noterlik belgesinin bir güzel yanı da gerekli belgeleri sunmanız ve gerekli koşulları taşımanız halinde herhangi bir ücret ödemek zorunda olmadan bu belgeye sahip olabilmeniz. Güzel ülkemde ender rastlanan birşey :)
Belgenin talep edilmesi ve düzenlenmesi sürecini Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü yürütüyor. Eksik belgeniz varsa telefonla ulaşıyorlar, belgenin akıbetini sorduğunuzda mümkün olduğunca yardımcı olmaya çalışıyorlar. Genel Müdürlüğün sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda belge almak isteyenlerden "Serbest, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Avukatlar İçin Gerekli Belgeler" şu şekilde:

1. Nüfus cüzdanı örneği,

2. Ad ve soyad değişikliği varsa, bu hususu gösteren belgenin aslı veya noterden onaylı örneği.
3. Hukuk Fakültesi diploma veya çıkış belgesinin bir sureti (ilgili fakülte veya noter onaylı), eğer şahıs Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında ki bir fakülteden mezun olmuş ise YÖK tarafından düzenlenmiş denklik belgesi (İlgili fakülte, YÖK veya noter onaylı)
4. Hükümlülüğünün bulunmadığına dair Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış belge.
5. Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkca gösterir, resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
6. Halen kayıtlı bulunduğu (Kaydını sildirmiş ise daha önce kayıtlı bulunduğu) barodan alınacak, bilfiil yapılan avukatlık müddetini ve hakkında disiplin takibatı bulunup bulunmadığını gösterir belge.
7. Başka bir kurumda çalışıyor ise, sicil özeti veya hizmet belgesi, ayrıca hakkında halen siciline geçmeyen ceza veya disiplin yönünden soruşturma yada kovuşturma bulunup bulunmadığını gösterir belge.
8. Avukatlık ruhsatnamesinin Noterden, Türkiye Barolar Birliğinden veya ilgili Barodan (ruhsatnamesinin verildiği baro veya halen kayıtlı olduğu baro) onaylı örneği.
9. 1512 sayılı Noterlik Kanununun 7 nci maddesinin 6,7,8,9,10 ve 11. bentlerindeki yasakların kendisinde bulunmadığına dair ekli örneğe uygun olarak düzenleyip ilgilisince imzalanmış BEYANNAME.
10. 4 adet (4x6) ebadında mutlaka renkli, cübbesiz, erkeklerde sakalsız ceket ve kravatlı çektirilmiş vesikalık fotoğraf
11. Noterlik belgesi verilmesi isteğini kapsayan ve Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne hitaben yazılmış imzalı DİLEKÇE. İkamet adresi, telefon numarası elektronik posta adresi içermesi gerekmektedir.

Belgelerle birlikte vereceğiniz dilekçe ve beyanname örneklerine buradan ulaşabilirsiniz. Noterlik belgesi başvuru süreci ile ilgili sorularınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.
Mutlu kalın...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

düşüncelerinizi bilmek ne güzel olur :)

Airbnb ile İlgili Tavsiyelerim, Tecrübelerim ve İndirim Kuponu

Merhaba :) Seyahat etmeyi ve kalacağınız yerlere fazla para ödememeyi sevenlerdenseniz buyrun :) Yurtdışı seyahatimiz öncesinde kalacak...